Sweet Memories Shall Be Cherished Always

By: yangmazni n yahya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 31-Oct-2009 09:52 Email | Share | | Bookmark
Ayer Keroh, Melaka ~ 10 & 11 October 2009

 
 
 
View all 30 photos...
Pada 10 dan 11 oktober yang lalu, ayah ada kursus di Puteri Resort Ayer Keroh. As usual, ayah pergi dulu dengan kenderaan office, sbb ayah bertolak ari jumaat lagi.
Kami pergi hari sabtu, lepas anak2 selesai jamuan hari raya kat sekolah, dalam tengahari gitu. Alhamdulillah, selamat sampai. Anak2 seronok sekali sbb dah lama tak mandi kolam. So petang sabtu tuh, kami spent masa kat kolam dan kat bilik ajalah.



Pagi ahad pulak i.e. 11th october tuh, mama, along and adik merendak ke kawasan sekitar i.e. mini malaysia dan butterfly park. Ngah tak nak ikut, nak dok bilik, tengok tv aja.

Hahahaha, kami orang pertama yang beli tiket masuk mini malaysia ni. okay jugaklah dapat tengok bermacam2 bentuk rumah tradisional negeri masing2. sama pengalaman masa kami ke kampung budaya kat sarawak tuh. tapi rasanya kat sarawak lagi best sbb ada cultural show. Lagi satu yang tak syoknya, maintanence tak bagus rasanya. rumah2 kotor dan penuh habuk dan banyak yang rosak. sayang seribu kali sayang rasanya melihatkan khazanah kita tidak terjaga dengan elok. surely menunjukkan imej yang kurang elok terutamanya kepada pelancong asing.














dah berpeluh2 melawat rumah2 tradisi itu semua ... kami pun jamu mata kat kedai cenderahati kat tepi2 tuh. lepas tu, kami pun ke butterfly and reptiles sanctuary pulak ...... alaaaaaaa butterfly nya sket aja. tapi anak2 suka kan reptiles yang ada.




Saturday, 24-Oct-2009 08:50 Email | Share | | Bookmark
Sekitar aidilfitri 2009

suatu pagi di hari raya hehehhe
anak ayahhhhhh
me & my 2 sisters with mak tersayang
View all 21 photos...
kali ini kami cuti seminggu balik kampung. went back early in the morning, bertolak around 4 am .... emmm free tol gombak, tapi alamakkkkkkkkk satu minit terlambat kat tol bentong, jadi kena bayar jugak lah ... lepas tol aja, fulamakkkkkkkkkkkk, jemmmmmm giler. kami singgah kat surau kecik utk sembahyang subuh, sbb klu singgah masjid, sure ramai orang. anyway, alhamdulillah, perjalanan pulang kami lancar dan selamat, biarpun kereta banyak dijalanan.

biasalah raya memang penat berjalan2 rumah saudara mara, merapatkan silaturahim. pada raya ke empat pulak, sempat lagi buat bbq tepi pantai, kat sweet beach resort, tok bali. berkumpul adik beradik belah cik abang.

bertolak pulang balik ke kl hari jumaat, lalu ikut ganung, sebab kami nak singgah kat gambang resort. overnight kat situ. pergi water park jugaaaaa. belum siap sepenuhnya, tapi anak2 tetap enjoy.












Wednesday, 21-Oct-2009 10:29 Email | Share | | Bookmark
Kuching ~ 7 & 8 August 2009

inilah bilik ku .... river majestic
ada bilik asing untuk kerja lagi
pemandangan berjerebu dari bilik hotel
View all 12 photos...
kali kedua ku menjejakkan kaki di bumi kuching bumi kenyalang untuk tahun ini. kali ini ku bersendirian, menghadiri persidangan. jadi rasa agak sunyi. tapi sempatlah naik river cruise, temankan kawanku cik nora. okaylah jugak, tapi kalau cuaca clear dan tak berjerebu sure lagi cantik pemandangannya.






Sunday, 18-Oct-2009 11:29 Email | Share | | Bookmark
Takoyaki

 
 
 
setelah 2 tahun kembali daripada jepun, emmm masa bulan puasa ari tu teringat sangat2 dengan takoyaki ni. habis ler satu KL kami jelajah nak cari tepung takoyaki, tapi hampeh. penat sangat2 kaki ni meredah satu supermarket ke satu supermarket yang ada kena mengena dengan jepun.

last2, ku godak2 internet, dapatlah resepi nya. boleh gunakan tepung biasa, tapi kena pakai dashi stok. since masa tu tak jumpa katsuo (dried bonito flakes) tu, ku gantikan dashi stok tu dengan kiub ikan bilis. emmm seronok anak2 tak terkira. tak cukup ........ nak lagi. biarpun texture tepung yg digunakan rasanya tak sama, tapi cukuplah untuk mengubat rindu.

ari ni jalan2 jusco, jumpa plak bonito flakes, terus ler sambar hehehhe .... bila nak buat tak tahu lagi, tengoklah kalau ada kudrat hehhe, kesian ngah asyik dok minta takoyaki aja.

the following recipe, daripada internet, nak try sebab review nya bagi full star gitu.

Quote:
Tako means octopus in Japanese, and takoyaki are known as octopus balls. Takoyaki venders are very popular in Japan. To make takoyaki, a grill pan for takoyaki is used. The pan has many small cups to pour the batter.

Ingredients:
1 2/3 cup flour
2 1/2 cup dashi soup
2 eggs
1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces (ku pakai sotong biasa aja)
1/4 cup chopped green onion
1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp)
1/4 cup chopped pickled red ginger (yang ni ku tak pakai)


*For toppings:
katsuobushi (dried bonito flakes)
aonori (green seaweed powder) --> tak ada yang ni so ku pakai nori biasa yang dicarik halus
Worcestershire sauce or takoyaki sauce (ku buat sendiri, godak2 sos tiram, kicap, sos tomato & sos cili)
mayonnaise (semestinya kewpee ..... sedapppppp)


Preparation:
Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
*makes 4 servings




Friday, 16-Oct-2009 12:45 Email | Share | | Bookmark
Kalumpang Resort and Training Centre, 11 & 12 July 2009

Jalan menuju ke chalet, lecak tanah merah sbb hujan
hah, inilah chalet kami, perindu 03 nama diberi hehehe
 
View all 6 photos...
a few shots of remembrance of the place. attended a meeting here. anak2 n ayah were enjoying themselves "mandi sungai" gitu.






[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net