Sweet Memories Shall Be Cherished Always

By: yangmazni n yahya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 20-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jalan2 Kuching Sarawak ~ City Centre

terjumpa tugu kuching, while strolling in the evening ...
sambil2 jalan2 cari makan kat sini
tengah tunggu order .... perut dah berdondang sayang dah ni
View all 21 photos...
Memandangkan mama kena attend meeting, jadi anak2 banyak menghabiskan masa dihotel dan juga jalan2 sekitar pusat bandar yang berhampiran dengan hotel (dengan ayah ler). Balik daripada kampung budaya, kami jalan2 cari makan dulu sebelum rehat for the day, kami ke Hotspot food court, tempat yang famous untuk makan seafood. Emm memang puas hati makan kat sini, anak2 pun makan dengan penuh berselera. tak ketinggalan kami mencuba midin belacan.


Tak ketinggalan juga menikmati keenakan laksa sarawak. Malam terakhir kami kat sini, ada kawan ayah bawak kami dinner kat luar, menikmati Nasi Ayam Penyek .... oishikatta ........




Quote:
ASTANA
The imposing palace on the north bank of the river opposite the Waterfront, was built in 1870 by Charles Brooke as a bridal gift to his wife Margaret. It is nowadays the official residence of the Head of State of Sarawak.



Quote:
WATERFRONT
A major restoration and land reclamation project has become the most popular meeting place in the city. Drab warehouses have been replaced with an almost 900m long esplanade, beautifully landscaped and dotted with wooden benches, food stalls, restaurants and entertainment facilities. A number of old buildings have been preserved and incorporated into the design, including the Chinese History Museum, the Sarawak Steamship Building, an open-air theatre and the Square Tower. Modern additions to the Waterfront include a restored Chinese pavilion, an observation tower, a tea terrace and the spectacular musical fountains, as well as a number of modern sculptures. During the daytime, the Waterfront offers excellent views of the Astana, Fort Margherita and the Malay kampungs which line the north bank of the river, but at night-time the waterfront really comes alive; it seems that half of Kuching is out meeting friends, watching a show or just taking the air.






Quote:
MIDIN BELACAN, makan kat topsport foodcourt .... sedap dan rangup sekali

TopSpot open-air Food Court is frequented by both locals & tourists. A wide variety of dishes at reasonable prices are available from Malay and Chinese stalls. Western food is also available.

Fresh seafood is a popular choice here, and so is satay!

Located at the roof top of a multi-level carpark along Jalan Bukit Mata, off Jalan Tunku Abdul Rahman, it is clean & tidy, and only a stone's throw from major hotels such as the Hilton, Holiday Inn & Crowne Plaza hotels.

A crowd puller almost every night, this is one food court you would not want to miss.

Fried Ferns ("Bidin") with Spicy Sambal Belacan. The ferns are fresh, crunchy and delicious and are only available in Sarawak. (not available in West Malaysia)
Grilled Fresh Fish ("Ikan Bakar") - select your favourite fish (Sting Ray ("Pari") is best, Squid or Kembung also quite good), and ask for it to be freshly grilled on hot charcoal. Served on a banana leaf with deliciously tangy chilli sauce ("sambal belacan") , it is yummy!
Bamboo Clams fried with garlic and chilli-yummy



LAKSA SARAWAK


Thursday, 19-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jalan2 Kuching Sarawak ~ Kampung Budaya

Seronoknya anak .... rehat di ruang tamu
along pulak posing kat bilik tidur
adik pun excited sama ...
View all 39 photos...
Sebenarnya mama kena attend meeting kat kuching ni, kena pulak masa cuti sekolah, so ayah and anak2 join sekali ler, jalan2 kat kuching ni. we flew over to sarawak early morning on sunday, 15th march, first flight heheheh .... bertolak dari rumah around 4.30 am, ayah and anak2 ke LCCT, mama pulak ke KLIA, naikdifferent flight.

sampai kat hilton kuching, nasib baik boleh terus check in .... emmm bila masuk bilik, whoawwwwww anak2 melompat kegembiraan, excited betul dapat bilik suite, ada ruang tamu berasingan daripada bilik tidur, ada dua tv dsb.

lepas rehat sekejap, went down to catch a van for daily tour to sarawak cultural village. ambik package senang cerita, tak terlalu mahal, affordable price. cuaca sekejap hujan, sekejap matahari terik, so pihak hotel bekalkan payung untuk kami. sampai kat sana around 1 pm .... lunch dulu, sebab petugas2 kat rumah2 budaya pun tengah rehat, aktiviti bermula kembali jam 2 pm.


KAMPUNG BUDAYA SARAWAK

Quote:
Kampung budaya ini juga digelar 'Muzium Kehidupan' ditubuhkan bagi memelihara dan mempamerkan warisan kebudayaan dan kesenian negeri Sarawak. Muzium ini terletak di Pantai Damai, Santubong hanya 32km dari bandar Kuching merupakan tempat yang terbaik untuk mengenali budaya dan cara hidup tempatan.

Perkampungan seluas 17 ekar ini mempunyai seramai 150 orang penduduk yang mempamerkan aktiviti harian suku kaum negeri Sarawak seperti aktiviti memproses sago dan menghasilkan kraftangan. Mereka memakai pakaian tradisional dan mengadakan persembahan tarian tradisional untuk para pelawat. Penduduk kampung ini menerangkan tentang cara hidup dan kepelbagaian budaya mereka kepada pelawat. Pelawat juga boleh melihat replika bangunan yang mewakilkan setiap suku kaum pribumi utama yang ada di Sarawak; rumah panjang bagi orang Iban, Bidayuh dan Orang Ulu, rumah-tinggi Melanau dan rumah ladang orang Cina. Perkampungan ini juga mempunyai sebuah pentas di mana pelawat boleh menyaksikan persembahan tarian tradisional pelbagai kaum, sebuah restoran dan kedai kraftangan. Anda juga boleh melangsungkan perkahwinan anda di Kampung Kebudayaan Sarawak mengikut gaya tradisi kaum Iban, Melayu, Bidayuh atau Orang Ulu.

Rumah panjang yang terdapat di sini mempunyai deretan bilik-bilik yang bersebelahan yang disambungkan dengan sebuah ruang serambi yang panjang yang digunakan untuk aktiviti-aktiviti seperti mengukir kayu dan menganyam bakul. Pelawat sering dijemput menghadiri majlis pada waktu malam dan dihidangkan minuman tuak yang diperbuat sendiri oleh penduduk kaum Iban dengan menggunakan beras. Rumah tumpangan yang selesa juga ada disediakan untuk pelawat
daripada www.tourism.gov.my




KAMPUNG BUDAYA SARAWAK, MAIN ENTRANCE


NAK MASUK KENA ADA PASSPORT DULU


LOKASINYA DI KAKI GUNUNG SANTUBONG


MULA2 GI RUMAH BIDAYUH DULU .... JENGUK2 APA YANG ADA


THEN KE RUMAH IBAN PULAK .... EMMM KAT SINI MACAM2 ADA


TERUTAMANYA GADIS2 MANIS INI HEHEHHE


RUMAH PENAN PULA AGAK BERBEZA, IANYA MERUPAKAN PONDOK KECIL SATU2, BUKANNYA RUMAH PANJANG SEPERTI KAUM YANG LAIN


RUMAH ORANG ULU PULA DI LERENG BUKIT, TINGGI JADINYA, GAYAT JUGAK MASA NAK TURUN TUH ....


RUMAH MELANAU PULAK 3 TINGKAT .... EMMM HABIS AJA MELAWAT RUMAH NI, ENERGY PUN DAH HABISSSS



BILA SAMPAI RUMAH CINA DAN RUMAH MELAYU, SEKEJAP2 AJALAH, DAH TAK LARAT, LAGIPUN NAK MENGEJAR MASA UNTUK CULTURAL SHOW PULAK ....



THE MOST AWAITED EVENT .... CULTURAL SHOW .... MENARIK, SAMBIL2 REHAT TU


Saturday, 22-Nov-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Ngah sunat & makan2

ni hari keempat sunat .... nak gi bukak klamp
Ngah sunat cara klamp pada 22 november 2008. Pengalaman pertama dan terakhir kami, sebab Ngah sorang anak lelaki . Cara ni memerlukan penjagaan yang minima aja, Ngah boleh buat sendiri, so senang lah sikit sebab mama n ayah kerja, anak2 jaga diri sendiri kat rumah. Hari tu mama wat pulut kuning sket, bagi kat jiran2 dan juga mee kari seafood resepi ros, memang sedap banget, dan pasti akan dicuba lagi.





Saturday, 15-Nov-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Aktiviti Cuti Sekolah ~ Sunway Lagoon

sementara ayah belikan tiket, kita posing duluuuu
hmmm jom kita gi sini, sure best ni
opssssss posing ngan koboi keras ni dulu yer
View all 12 photos...
Cuti sekolah dah lama bermula, tapi anak2 masih terperap kat rumah, gara2 kesibukan mama & ayah. Tak sempat cuti nak cuti nak temankan anak2. Jadi bila ada masa dihujung minggu, bawaklah anak2 ke Sunway Lagoon, lagipun ini peluang terakhir untuk Ngah mandi manda sebelum di"sunatkan" minggu depan










Friday, 14-Nov-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Banyak cerita punya entry!!!!

 
 
 
View all 6 photos...
Ini semua citer dah basi .... apa pun tetap nak upload juga gambar .... kenangan dan juga hobi untuk kepuasan diri sendiri

25 OKTOBER 2008 - ke Bagan Lalang and stayed overnite kat Hotel Seri Malaysia, entahlah mama terasa tensi sahaja, terasa nak "lari" sekejap dan menikmati ikan bakar yummy yummy, dah lama tak makan ikan bakar ni , biarpun sebenarnya ayah sibuk sangat2, tapi tetap meluangkan masa melayan mama dan juga anak2, terima banyak2 Yang, luv u very much, gambar yang ada gambar anak2 main kolam, gambar ikan bakar, emmm tak teringat nak ambik pun, yang ingat nak ngappppppppp aja heheheh







27 OKTOBER 2008 - ke Seri Putra, anak2 mandi kolam lagi, sambil2 tu mama melayan diri sendiri



2 NOVEMBER 2008 - adik punya graduation day, ehemmmmmmm alahai anak2 zaman sekarang, baru tadika, graduation punyalah GRAND huhuhuuuuuuuu



9 NOVEMBER 2008 - kolam kanak2 kat KLCC, last choice setelah desa water park and wet world shah alam penuh dengan kesesakan yang amat luarbiasa. dare not go to sunway, sure lagi dahsyat punya. emmm lain kali yer anak2 mama





10 NOVEMBER 2008 - Ngah dapat sijil masa hari anugerah cemerlang sk jalan 4, tahniah anak mama, untuk along, jangan putus asa



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net