Sweet Memories Shall Be Cherished Always

By: yangmazni n yahya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 31-Jan-2007 12:00 Email | Share | Bookmark
Cooking Class 3

Bahan2 untuk "Nasi Rebung"
Di dadu halus
Dimasukkan dlm rice cooker ngan beras n air dashi n let it cook
Telur, Mascorpone Cheese n Whip Cream untuk tiramisu
Jom pakat2 belajar
Sponge Cake as a base for tiramisu
Dah siap dah tiramisu
Jom makannnnn
Mine, made this 2 days ago yummy yummy
Was planning to update this page much earlier .... tapi terpaksa memberi laluan kepada aktiviti yang lebih utama dahulu .... this so called our cooking class took place last week on 25 January 2007. This time round we made TIRAMISU and TAKENOKOGOHAN (takenoko = rebung, gohan = nasi). Yang hadir tu ahli2 biasa dan Bu Lita lagi jadi senseinya

Recipe shall be posted later coz I am having lightheadedness at present, do not know what went wrong ... nak demam kut, sebab besok salji dijangka melanda pulau Kyushu ni hehheeh.



TIRAMISU

For sponge cake (base for tiramisu)

Quote:
1. telur 4 biji

2. tepung gandum 125 gm - diayak

3. gula - 250 gm

4. butter - 40 gm

Mula2 telur dipukul sedikit kemudian gula dimasukkan lalu dipukul lagi sambil2 double boiled kan dia (tips chef hehehh). Then used electric beater, pukul hingga kembang sekali, then before turning it off, gunakan low speed, sehingga buih2 telur itu hilang. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di kaupbalikkan adunan itu. Lastly masukkan butter juga sedikit demi sedikit sambil2 kaupbalik. Pastu bakar dalam oven 180 darjah celcius selama 35 minit.

The above recipe tu agak besar kek nya, boleh dapat dua lapisan ... jadi bila saya buat, saya buat separuh aja daripada bahan2 di atas tuh


Untuk lapisan tiramisu nya

... lupa lak Bu Lita nyer recipe macam mana, tapi lebih kurang ngan recipe cikgu saya punya recipe gak .... thanks ros @ http://zanaz70.fotopages.com sebab bagi recipe ni, memang best gilerr ... saya glamour kan kat sini ek.

Untuk syrupnya;

Quote:
1 sudu besar serbuk kopi, 2 sudu besar gula dan 80 gm gula dibancuh dengan 100 ml air panas, pastu di sapu ke atas kek tadi sampai lembap ataupun bergantung kepada citarasa masing2.


Untuk lapisan cream:

Quote:
250 gm mascorpone cheese (kalau tak dak, boleh gunakan cream cheese gak, cuma rasanya kureng mengancam ler heheheh)

60 gm gula

4 biji kuning telur

2 sudu besar serbuk kopi + satu sudu besar air panas

100 ml fresh cream or whip cream

Satukan kuning telur dan gula dalam bekas dan double boiled kan sambil kacau telur tu hingga pekat about 10 min.

Mascorpone cheese dipukul, then masukkan coffee mix.

Dalam bekas lain pula, beat fresh cream till stiff peak.

Then gently fold in all the mixture together ... pastu tuangkan ke atas kek tadi. Sejukkan dalam fridge before serve.

Sebelum makan, ayakkan serbuk koko kat atasnya. Nyum Nyum




TAKENOKOGOHAN

Beras Jepun dibersihkan. Rebung, Carrot, Konyaku, Aburaage di dadu kecil. Air dashi disediakan mengikut berapa cup beras digunakan .... air dashi - air campur ngan mentsuyu n iriko dashi. Kesemuanya di masukkan dalam rice cooker dan let the rice cooker do the finishing job ... boleh di makan begitu sahaja, boleh dibuat onigiri



Our breakfast past few days, Fried Meehoon n Tauhu Sumbat with Peanut Sauce


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net